Spice First Logo
Essay

Waarom Kiezen Voor Duurzame Specerijen Belangrijk Is (En Zo Herken Je Ze)

Spices & Duurzaamheid

Wie écht de gezondheidsvruchten van specerijen wil plukken, zal toch iets verder moet kijken dan smaak. Namelijk: hoe duurzaam zijn de specerijen die in je keukenkastje staan?

Echt verse kurkuma of steranijs: grote kans dat je niet weet hoe het smaakt. Want voordat specerijen in jouw keukenkastje belanden, hebben ze vaak een eindeloos lange weg afgelegd.


Waar komen specerijen vandaan?

Dat is niks nieuws, maar wel goed om in je achterhoofd te houden. Vanwege het gebrek aan transparantie is het bijna onmogelijk om te weten hoe de specerijen die van over de hele wereld komen – met name uit landen zoals India, China en Vietnam – precies worden verbouwd en of er sprake is van eerlijke handel.

En ja, dit is een ver-van-ons-bed show, maar tegelijkertijd dus ook weer niet, omdat we allemaal wel wat specerijen in ons keukenkastje hebben staan.

Daarom kunnen wij als consument ook ons steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door ons af te vragen wat het verhaal áchter een product is, en niet blindelings af te gaan op de leuke verpakking. Het goede nieuws is: er zijn gelukkig steeds meer bedrijven en kleine ondernemers die kiezen voor de toekomst van de planeet. Die streven naar een win-win situatie voor iedereen, ook in de wereld van specerijen.

Want ook daarin speelt uitbuiting en milieuvervuiling een grote rol. Net zoals dat de markt voor duurzame en fairtrade koffie en chocolade groeiende is (wat maar goed is ook), lijken specerijen de volgende aan de horizon te zijn. En daarin moeten we nog een beetje wegwijs worden.


Duurzame specerijen

Want waar moet je zijn voor duurzame specerijen? En waar kun je op letten als je voor dat rek staat met al die kleine potjes en zakjes? We vroegen het spice-pionier Iona Mulder, oprichtster van The Good Spice.


1. Weet waar je koopt

Het aanbod in de supermarkt en toko is groot, maar daarbij is het moeilijk te bepalen hoe duurzaam ze zijn. Gelukkig kunnen de labels – als ze er al op zitten- ons toch een beetje helpen. Vaak verschaffen ze weinig info, maar toch genoeg om een indicatie te geven.

Denk aan antwoorden op vragen als: waar is de specerij geoogst, door wie en vooral ook wanneer (met oog op de versheid)? Kan je helemaal geen informatie over de volgende punten vinden, dan weet je vrijwel zeker dat het niet goed zit.

Daarom is het goed om specerijen te kopen bij verkopers waarvan je zeker weet dat ze zich inzetten voor duurzaamheid en streven naar een betere en eerlijke wereld. Of bijvoorbeeld een zo kort mogelijke handelsketen hebben.

Internationaal (en vooral ook online) zien we die ondernemers steeds meer oppoppen zoals het coole Diaspora en SpiceWalla. Ook in Nederland gaat het langzaam de goede kant op. Denk aan duurzame ondernemers zoals Bold Spices, The Good Spice en Het Blauwe Huis, maar ook supermarkten zoals Marqt en Ekoplaza.


2. Hoe vers is het en hoe lang kan je specerijen bewaren?

Dat gedroogde specerijen eeuwig houdbaar zijn, is een fabeltje. Volgens Iona kun je specerijen eigenlijk maar één jaar bewaren inclusief de tijd dat de specerijen onderweg zijn naar Nederland – dit geldt vooral voor de gemalen poeders zoals gedroogde gember, paprikapoeder, chili en kurkuma.

Andere specerijen die hun vorm behouden, zoals koriander, komijn, steranijs, kruidnagel en venkelzaad behouden langer hun kwaliteit.  Kijk dus of er een productiedatum op staat. Hoe korter geleden hoe beter.

3. Check voor certificering (of bedrijfsmissies)

Nee, niet onze favoriete klus. Laat staan als je even snel boodschappen wilt doen. Maar soms kan één extra blik al genoeg zijn om een stukje eerlijke en/of duurzame labels te herkennen. Denk aan Rainforest Alliance en Fairtrade certificaten. De grote merken hebben ook een aantal projecten waarbij ze bepaalde specerijen duurzamer en meer fair – hogere prijs voor de boer – willen produceren.

Bij de Coop supermarkt kunt je bijvoorbeeld nootmuskaat kopen van Verstegen, waarbij je via een QR-code en blockchain de hele keten van A-Z kunt volgen. “Hoe meer vraag er komt naar deze producten hoe meer deze bedrijven gestimuleerd worden dit uit te breiden,” zegt Iona.


4. Kies voor single origin

Single Origin bekent dat een product van een bepaalde variant en uit een bepaalde regio komt. Net als bij koffie kent één specerij ook verschillende varianten die net wat anders smaken. Deze unieke smaken gaan verloren als allerlei varianten op een hoop gegooid worden (wat vaak gebeurt!).

Daarom kun je het beste investeren in ‘Single Origin’ specerijen, die van één en dezelfde bron afkomen. Soms is de locatie een specifieke regio en soms is het een specifieke boerderij. Ze zijn in ieder geval niet geblend met andere soorten.

Daarmee kun je zelf ook weer lekkere mixes maken. Bovendien, niks zo lekker als je neus te steken in een coffee grinder (#spicehack) met vers gemalen koriander of een zelfgemaakte Masala batch. Dan heb je gegarandeerd een verse portie en dat maakt écht een groot verschil qua geur en smaak. Of maak je eigen Ayurvedische Churna Mix voor jouw dosha!



Porties
Bereidingstijd