Spice First Logo
Recipe

Prei met Sesam-Fetaroom & Smoky Korianderzaadolie

Korianderzaad • Pimenton de la vera

Gekookte preitjes zijn een openbaring. Sappig, boterzacht en met een boven verwachting hoog prei-rendement.

Ik heb een gekookte groentetrauma (snotterige bloemkool met nootmuskaat brrrr), en daarom gaat roosteren in mijn hoofd nog steeds boven bakken en bakken boven stomen en stomen boven koken. Tot ik de GEKOOKTE preitjes proefde van delicious.collega Dosia Brewer. Sappig, boterzacht en met een boven verwachting hoog prei-rendement (ik was bang dat de helft van de smaak in het kookvocht zou lopen).

Sindsdien ben ik een fervent preikoker geworden, geloof het of niet. Na een warm laurier-jeneverbessenbad dompel ik ze onder in een zoute sesam-fetaroom en lepel er gerookte citrusolie overheen. De gouden tip: zet het vuur uit als je gemalen specerijen (de pimenton) toevoegt aan de hete olie. Anders is de kans groot dat je specerijen verbranden en bitter worden.

Porties
4
Bereidingstijd
20 min.
Ingredienten

3 stuks prei, goed schoongemaakt (niemand wil knarsen) en elk in drieën gesneden
10 jeneverbessen, gekneusd
1 laurierblaadje


Voor de sesam-fetaroom

1/2 blok feta (75 g)
1 el citroensap
2 el tahin (ongebrand)
1 el olijfolie


Voor de specerijenolie

1 tl korianderzaad (bv van het Blauwe Huis)
2 el olijfolie
1/2 tl pimentón de la vera (gerookte paprikapoeder, bv deze)
zest van 1/4 bio grapefruit
handje hazelnoten, grof gehakt
evt (gerookte) Maldon zoutvlokken om eroverheen te strooien

Prei koken
Doe de stukken prei in een middelgrote pan en vul met water, de specerijen en een goede snuf zout. Breng aan de kook en laat zo'n 12 min. zachtjes pruttelen tot de prei zacht en gaar is. Giet de prei af en laat goed uitlekken.
Maak de sesam-fetaroom
Voeg ondertussen alle ingrediënten voor de sesam-fetaroom toe aan een kleine keukenmachine / staafmixer en draai glad en romig. Is de room korrelig en te dik? Voeg wat water toe.
Smoky specerijenolie
Rooster de korianderzaadjes in een klein pannetje, ca 30 sec. Doe er dan de olijfolie bij en laat nog een minuutje infuseren. Zet het vuur uit en doe er direct de pimentón de la vera bij en een snuf zout. Roer goed door zodat de pimentón niet verbrand, maar de smaak wel ontwaakt dankzij de hitte.
Serveren
Spatel de sesam-fetaroom op een mooie schaal, leg er de gekookte preitjes bovenop, bestrooi met hazelnoten, grapefruitzest, en de specerijenolie. Maak af met wat zoutvlokken. Lekker met zelfgemaakt flatbread of een vers stokbrood.

Om de beleefde, kaarsrechte prei een beetje uit te lokken — ‘pssst come to the wild side!’ — knal ik er een lekker zoute sesam-fetaroom tegenaan met een gerookte citrusolie. Niet dat ik letterlijk limoentjes en citroentjes in de rookoven stop - daar ben ik echt veel te lui en simpel voor. Nee, de hack is een warme olie met pimenton de la vera (gerookte paprikapoeder) en fruitige korianderzaadjes die zo lekker matchen met citrus dat het beschamend is als je er geen (grapefruit)zest overheen raspt.