Prei met Sesam-Fetaroom & Smoky Korianderzaadolie
Korianderzaad • Pimenton de la vera
Gekookte preitjes zijn een openbaring. Sappig, boterzacht en met een boven verwachting hoog prei-rendement.
Ik heb een gekookte groentetrauma (snotterige bloemkool met nootmuskaat brrrr), en daarom gaat roosteren in mijn hoofd nog steeds boven bakken en bakken boven stomen en stomen boven koken. Tot ik de GEKOOKTE preitjes proefde van delicious.collega Dosia Brewer. Sappig, boterzacht en met een boven verwachting hoog prei-rendement (ik was bang dat de helft van de smaak in het kookvocht zou lopen).
Sindsdien ben ik een fervent preikoker geworden, geloof het of niet. Na een warm laurier-jeneverbessenbad dompel ik ze onder in een zoute sesam-fetaroom en lepel er gerookte citrusolie overheen. De gouden tip: zet het vuur uit als je gemalen specerijen (de pimenton) toevoegt aan de hete olie. Anders is de kans groot dat je specerijen verbranden en bitter worden.
Ingredienten
3 stuks prei, goed schoongemaakt (niemand wil knarsen) en elk in drieën gesneden
10 jeneverbessen, gekneusd
1 laurierblaadje
Voor de sesam-fetaroom
1/2 blok feta (75 g)
1 el citroensap
2 el tahin (ongebrand)
1 el olijfolie
Voor de specerijenolie
1 tl korianderzaad (bv van het Blauwe Huis)
2 el olijfolie
1/2 tl pimentón de la vera (gerookte paprikapoeder, bv deze)
zest van 1/4 bio grapefruit
handje hazelnoten, grof gehakt
evt (gerookte) Maldon zoutvlokken om eroverheen te strooien
Om de beleefde, kaarsrechte prei een beetje uit te lokken — ‘pssst come to the wild side!’ — knal ik er een lekker zoute sesam-fetaroom tegenaan met een gerookte citrusolie. Niet dat ik letterlijk limoentjes en citroentjes in de rookoven stop - daar ben ik echt veel te lui en simpel voor. Nee, de hack is een warme olie met pimenton de la vera (gerookte paprikapoeder) en fruitige korianderzaadjes die zo lekker matchen met citrus dat het beschamend is als je er geen (grapefruit)zest overheen raspt.