Yin-Yang Spanakopita
Nigella • Sesam • Kaneel • Chili • Komijn
Bak deze yin-yang Spanakopita: zwart nigellazaad met witte sesam maken deze Griekse spinazietaart onze nieuwste obsessie. En er zitten nog meer specerijen en kruiden in verstopt.
Maar eerst de basics. Wat is het? Spanakopita is een knapper van een taart. Blaadjes filodeeg worden gevuld met zoete, aardse blaadjes geslonken spinazie en zoute feta. Liever geen spinazie? Cavolo nero (palmkool), brandnetel of een combinatie met verse kruiden zoals wij hebben gedaan werken net zo goed. Belangrijk is wel dat je de bladgroenten eerst bakt en héél goed laat uitlekken. Knijpen zelfs. Want niemand zit te wachten op een natte taart. Bye-bye soggy bottoms!
Spice First Spanakopita
Let op: recept moet nog een tweede keer getest worden dus voel je vrij de hoeveelheden aan te passen.
Ingredienten
5 el olijfolie
6 vellen filodeeg
35 g walnoten, in stukjes
3 tenen knoflook, geplet zonder schil
1 ui, gesnipperd
1/2 tl gemalen kaneel
1 tl gemalen komijn
1/2 tl kashmiri chili
1/4 tl chilivlokken
1 bosje koriander, fijngesneden
1 bosje dille, fijngesneden
2 takjes dragon, fijngesneden
1 bosje basilicum, fijngesneden
10 kalamata olijven, ontpit
1/2 citroen, sap en rasp
500 g verse spinazie
2 eieren
250 g feta, grof verkruimeld
40 g parmezaanse kaas, geraspt
1/2 tl wit sesamzaad
1/2 tl nigellazaad
extra:
4 el (schapen)yoghurt
1 tl mierikswortel
1/2 ingemaakte citroen, fijngesneden
1/2 el olijfolie