Sophie Fleur's Chai
Gember • Kardemom
Vanwege grote belangstelling Sophie Fleur’s chai recept.
Heel eerlijk: toen ik in India was heb ik vaker een gesprek gehad met de chai wallah (soort straatbarista), dan zijn chai gedronken. ’s Ochtends om half zes, met mijn mat onder mijn arm onderweg naar de yogaschool, wenste hij me steevast een goede morgen. Zo fijn wakker worden. Zijn glimlach gloeit nog na als ik eraan denk. Maar goed, chai kocht ik niet bij hem, want na een drie uur lange practice ging zo’n suikerbommetje er niet in.
Die suikerangst is, godzijdank, passé. Ik ben zelfs gaan houden van mierzoete masala chai. Maar dan wel op mijn manier: met haver- of kokosmelk én jaggery (een plakkerige ongeraffineerde suiker met een droppige karamelsmaak) die geeft de chai zijn diepte.
Mijn eigen recept is gebaseerd op de chai die ik in India het meest heb gedronken. Een simpele zwarte thee gekookt met melk, pittige gember en geplette kardemompeulen. En uiteraard afgemaakt met een goede handvol suiker. De suiker geeft de specerijen een boost, en werkt net als zout als smaakversterker.
Eva’s recept is milder maar gebruikt meer specerijen (volg je ‘m nog) en balanceert alle drie de dosha’s. Haar recept is afgeleid van Dr. Vasant Lad’s ayurvedische chai en vind je hier.
Ingrediënten
1 kopje water
6 g geschilde gember, geraspt (of 1/2 tsp gemalen gember)
6 kardemompeulen, gekneusd (even stampen in een vijzel, of pletten met de onderkant van een pan)
1 el zwarte thee (tulsi, groene thee, of rooibos werken ook)
1 kopje volle havermelk
1 tl biologische jaggery, kokosbloesem-, of palmsuiker (je wil een karamelachtige suiker)
Extra’s
1 kaneelstokje, in stukjes gebroken
1/2 tl venkelzaad of 1 steranijs
1/4 tl zwarte peper
3 kruidnagels
"Suiker geeft de specerijen een boost, en werkt net als zout als smaakversterker"