Mungbonensoep
kurkuma • komijn • asafoetida
Mungbonen hebben royale status in de Ayurvedische keuken. Ze zijn makkelijk te verteren, reinigen ons bloed en spijsverteringskanaal en zijn heel voedend. Deze soep is vooral voor Pitta en Kapha types.
Mungbonen en kitchari kennen een lange geschiedenis in de culinaire- en medicinale keuken in heel Azië en hebben nu hun weg gevonden naar keukens hier in het Westen. Deze mungbonensoep (dal) bevat veel eiwitten, is licht verteerbaar en heeft een reinigende werking waardoor stagnatie, overtollig vet en vocht en onverteerde etensresten op een zachte manier uit ons lichaam worden verwijderd. Het versterkt onze spieren, botten en zelfs ons voortplantingssysteem. Dit recept helpt ook bij het geven van borstvoeding en geeft ons hele lichaam energie (mits we het goed kunnen verteren!).
De kleine groene bonen hebben een verkoelend en drogend effect op ons lichaam waardoor het vooral geschikt is voor Pitta en Kapha types. Vata types doen er beter aan om voor Kitchari te kiezen omdat dit meer voedend is dankzij de rijst. De specerijen spelen een belangrijke rol om de mungbonen beter verteerbaar te maken en ervoor te zorgen dat je niet opgeblazen raakt. Ook geven ze extra support in de reinigende actie van mungbonen.
Waarom mungbonen in plaats van andere bonen? Van de peulvruchtenfamilie is het de lichtste en gemakkelijkste verteerbare variant, zorgt voor de minste gasvorming en heeft een kalmerend en balancerend effect op je mind. Toch is de groene variant vaak nog moeilijk te verteren door Vata types, daarom kunnen zij beter de gele split-mungbonen eten.
Ingrediënten
400 g groene mungbonen
2 el ghee, verdeeld
1/2 tl kurkuma
1/8 tl asafoetida (hing)
1/4 tl zwarte peper
3 cm verse gember, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 tl komijnzaad
1 tl korianderpoeder
snuf zout
Optioneel
Verse koriander
Limoensap
Extra ghee
Snuf cayenne
'De specerijen spelen een belangrijke rol om de mungbonen beter verteerbaar te maken'
Tips & variaties
Eet deze soep als losstaande maaltijd of als onderdeel van een cleanse. Voor wat meer variatie kun je het afwisselen met Urad-bonen, tenzij je een cleanse doet. Serveer de soep met rijst, flatbread, of eet op zichzelf als een voedend, aardend en licht verteerbare maaltijd. Combineer niet met vis, yoghurt, kaas of aubergine want dit vormt een slechte voedingscombinatie.
Van mungbonen kun je nog veel meer lekkere recepten maken zoals pannenkoeken, fritter, burgers, brood en falafel.
Mungbonensoep is een favoriet gerecht van Ayurveda practitioner Yeleni. Lees hier het interview met haar voor Mijn Ayurveda.
foto's Stock