Kurkuma Citrus Cake
fancy kurkuma
Niks. Meer. Aan. Doen. Zo zeiden de spice vrienden in koor, nadat ze een hap namen van deze kanariegele amandelcake. Zo fris. Het lijkt wel meringue taart maar dan met de textuur van sorbet op een lentedag.
Citrus Feest
Als je écht goede kurkuma koopt is de smaak helder, verfrissend en bloemig. Misschien zou je er zelfs citrus in kunnen proeven. En precies die smaak wilden we vieren met deze cake. Een cake die zich vol heeft gezogen met liters lente. Een cake die zelf een citroen had willen zijn. En er ook zo uit ziet. Want jongens, en meisjes, ja jullie ook, kijk even naar die kleur! Barstensvol sap, zest, en spetterende olijfolie, en in de verte, als je goed proeft en even je ogen dicht doet, vind je vleugjes van citroenbomen op Sicilië.
Kurkuma kopen
Het recept is simpel. Een natte en droge mix komen samen met een beetje geklop en geroer. De crux zit hem in de kwaliteit van de kurkuma. Kies kurkuma die qua kleur neigt naar oranje, dan zit er meer curcumine in. Dat is de werkzame stof die gevierd wordt om zijn ontstekingsremmende kracht. En niet onbelangrijk: gebruik een olijfolie waar je ook je brood in wil dippen, je proeft hem namelijk echt.
Ingredienten
80 g bloem
50 g amandelmeel
1/2 tl zout
1,5 tl kurkuma
1/2 tl bakpoeder
1/8 tl baksoda
150 g kristalsuiker + extra om te bestrooien
1 1/2 ei
2 citroenen, sap en rasp
120 ml extra vierge olijfolie
100 ml havermelk
Garneren met 3 plakjes citroen
Recept
De key: gebruik goede kurkuma!
Tip: vervang de citroen door een andere citrusvrucht of experimenteer met rabarber.