Fruit Kardemom-Custardtaart (Galatopita)
Vanille • Kardemom • Kaneel
Alles komt in fases. En op dit moment zit ik van kop tot teen in iets wat ik later de ‘filodeegfase’ zal noemen.
Filodeeg wordt gemaakt van bloem, water en olie en is flinterdun. Deeg size zero zeg maar. Het is ook een stuk minder vet, rijst niet tijdens het bakken, maar krokant dat het wordt. Buitenaards.
In theorie kan je het zelf maken, maar in de praktijk koop je het uit het vriesvak (voor gebruik even ontdooien in een vochtige theedoek! Anders heb je kans dat het deeg uitdroogt en afbrokkelt) van de supermarkt of op een rol uit de koeling van de turk.
Terug naar mijn filofase, die begon met fetaflappen die ik voor een cateringklus moest maken, toen kwam de volwassen spanakopita-variant (zie hier het recept) met kaneel en olijven, en nu moest er ook iets zoets komen: Galatopita! Of is het een variant op Bougatsa? Allebei Griekse ‘milky puds’ (melkpudding) waar knapperig filodeeg en custard de hoofdrol spelen.
De Spice First variant heeft extra veel filo-rozen met kaneel, gemarineerd zomerfruit met kardemom (gebruik altijd de binnenste zwarte zaadjes als je ze zelf maalt. Liever poeder kopen? Die van Pit & Pit is prachtig aromatisch. Denk aan eucalyptus en citroenbomen) én hij lekt niet. Ik haat het als mijn custard uit mijn springvorm loopt, vandaar de ovenschaal. Onder het mom feilloos koken met filo.
Wil je liever andere specerijen gebruiken? Of ander fruit? Doen! Denk aan rozenwater, gehakte pistache en frambozen.
Kardemom custardtaart met pruimen en blauwe bessen (Galatopita)
Ingredienten
10 vellen filodeeg (of minder als ze heel groot zijn), ontdooid
150 g roomboter, gesmolten
2 tl kaneel
125 g blauwe bessen (ontdooide diepvries bessen werken ook)
6 pruimen, ontpit en in parten gesneden
1 citroen, sap en zest
1 1/2 tl vanille-extract
1 tl versgemalen kardemom
Honing of ahoornsiroop naar smaak (proef het fruit en oordeel hoe zoet je het zelf wil maken) 1 el custardpoeder
2 eieren
2 eidooiers
250 ml (haver)melk
125 ml slagroom