Recipe
Eva's Chai
Kruidnagel • Nootmuskaat • Kaneel • Kardemom • Gember
De chai geïnspireerd op het recept van Eva's guru Dr. Vasant Lad. Een kopje met meer specerijen, maar minder pit. Volg je 'm nog?
Chai-wise gezien betekent mijn hoge vata (droogte) en pitta (vuur), dat ik niet nóg meer hitte wil toevoegen en dus meer verkoelende specerijen zal gebruiken. Tja, dan wordt je kop Chai anders dan wat je kant-en-klaar krijgt voorgeschoteld, maar dát is de twist die Ayurveda je geeft: personalized (spicy) medicine.
Porties
4
Bereidingstijd
10 min
Ingrediënten
3 kopjes water
4 kruidnagels
2 snufjes nootmuskaat, gemalen
2 snufjes kaneel, gemalen
2 snufjes kardemom, gemalen
stukje verse gember, fijngehakt
1 tl tulsi
1 kopje amandelmelk
2 tl oerzoet (sucanat)
Specerijen koken |
Breng het water samen met de specerijen aan de kook in een kleine steelpan. Laat het 2 minuten pruttelen.
Doe er thee bij |
Voeg de thee toe en laat nog 2 minuten koken.
Melk moment |
Voeg de melk toe, en breng het net tegen de kook aan.
Zoet |
Voeg oerzoet toe. Zeef de chai en verdeel over 4 kopjes.
Dr Vasant Lad notitie
"You may vary the amounts of milk and sugar according to taste and dosha. Of course, increasing milk and / or sugar can provoke kapha, so take care. If you use caffeinated tea, the cardamom will help neutralize the effects of the caffeine."
"If you use caffeinated tea, the cardamom will help neutralize the effects of the caffeine"